Evenement “Gouda, Niks mis mee!” 12 oktober 2019


Het evenement “Gouda, niks mis mee!” van zaterdag 12 oktober 2019 was een groot succes!
De aftrap in de ochtend, die plaatsvond in de Burgerhal van het stadhuis, trok veel belangstellenden. De Burgerhal zat helemaal vol!

Irene Klein Haneveld opende de ochtend, en daarna volgden toespraken van o.a. wethouder van Vugt en wethouder Dijkstra, en van Carla Weller.
Ook de Kinderburgemeester en de Kinderwethouder waren aanwezig, beiden werden uitgedaagd om een rondje om het stadhuis te rijden in een rolstoel, wat hen goed afging!
De hele ochtend werd omlijst door fantastische muziek van de band The Bridge, waarin GAB-lid Karin van Dijk de Magic Flute speelde.
Veel gelachen werd er om de cabaretoptredens van Vincent Bijlo, die zijn conference spitsvondig had toegesneden op dit evenement, en gedurende de dag optrad op 4 verschillende locaties.

’s Middags kon men genieten van een prachtige rolstoeldansdemonstratie in de nieuwe Marktpassage. Ook was het mogelijk om in gebarentaal koffie te bestellen bij Doppio aan de sint Anthoniestraat en bij House of Goods aan de Lange Groenendaal. Het blind eten bij vd Berg aan de Lange Groenendaal werd ook goed bezocht die middag. De andere activiteiten buiten konden helaas niet doorgaan door het regenachtige weer.

De GAB noemt dit evenement zeer geslaagd en zeker voor herhaling vatbaar, aldus ook wethouder Dijkstra.

Het bijzondere van dit evenement was dat het een gezamenlijk initiatief was van de GAB en de ondernemers van de binnenstad, en ook de gemeente Gouda droeg het evenement een warm hart toe. De ondernemers en de gemeente hebben zich achter de GAB geschaard en zagen het belang van deze dag van ontmoeting tussen mensen met en mensen zonder beperking.

De GAB is hier heel blij mee en ziet dit als een belangrijke stap richting een inclusieve, toegankelijke binnenstad!

Bekijk hier de foto’s van het evenement!


Lees hier wat er de hele dag te beleven is!

En minstens zo belangrijk: hier zijn rolstoeltoegankelijke toiletten te vinden!


Ieder jaar wordt er landelijk een Week van de Toegankelijkheid gehouden om te laten zien hoe belangrijk het is dat mensen met een beperking net als iedereen mee kunnen doen.

De Week van de Toegankelijkheid is in 2019 van 7 t/m 11 oktober. Het motto van de Week is dit jaar ‘Lekker vrij! Doen wat je zelf wilt.’

Mensen met uiteenlopende beperkingen lopen helaas nog steeds tegen belemmeringen aan als ze net als hun vrije tijd naar eigen keuze willen invullen. Denk aan ontoegankelijke cafés, restaurants en festivals, onbegrijpelijke informatie op websites en personeel dat niet goed weet hoe ze kunnen meedenken met oplossingen voor mensen met een beperking of een chronische ziekte.

In het kader van de landelijke Week van de Toegankelijkheid organiseren de GAB en de SOG (De samenwerkende ondernemers uit de Goudse Binnenstad) op 12 oktober het evenement “Gouda, Niks Mis Mee!”

Op de ‘Gouda, Niks Mis Mee!” dag willen we laten zien dat in Gouda een fysieke beperking je niet hoeft tegen te houden. En om te laten zien dat, door elkaar te ontmoeten, door met elkaar te delen je tot nieuwe ideeën en inzichten kan komen voor verdere samenleving.

Het wordt een dag vol activiteiten in de straten van de binnenstad, vol demonstraties, informatie, muziek en plezier, met o.a. een optreden van Vincent Bijlo.

Van rolstoeldansen, ervaringsparcoursen (wat je allemaal kunt in een rolstoel, of als je blind of doof bent), een informatiemarkt, spelletjes als koekhappen, zaklopen en natuurlijk véél muziek.

Wij nodigen iedereen uit om op 12 oktober te komen kijken in de binnenstad!

De dag start in de Burgerhal. Het programma daar begint om 10.30 en wordt om 12.30 afgesloten. Wethouders Thierry van Vugt en Corine Dijkstra, de kinderburgemeester, Cabaratier Vincent Bijlo en Marjolein Swaanenburg doen mee. Muziek wordt verzorgd door de bekende band ‘The Bridge’’.  Stadsdichter, Wheelchairmaffie en Goudse Heldin Carla Weller zullen ook van zich laten horen.

Wij nodigen u van harte uit om deze aftrap van ‘Gouda, Niks Mis Mee!’ in de Burgerhal met ons mee te komen maken. De organisatie is in handen van de GAB (Goudse Adviesraad voor Mensen met een Beperking) en het DoePlatform van de SOG (Samenwerkende Overnemersverenigingen Gouda).  Vanaf 10.15 uur staat de koffie of thee voor u klaar. Later inlopen en aansluiten kan natuurlijk ook. We maken er met u graag een feestje van!

 

—————————————————————————————

Inventarisatie toegankelijkheid binnenstad

Ter voorbereiding op het evenement Gouda, Niks mis mee!,  zijn afgelopen zomer GAB leden Karin van Dijk, Margit van Hoeve, Yvonne Balvers, Michel van Lookeren en Thijs Zuidam in wisselende samenstelling samen met Irene Klein Haneveld van de SOG op bezoek geweest bij 170 Goudse winkeliers.

Met als doel een globale inventarisatie te maken van de stand van zaken rond toegankelijkheid van de binnenstad voor mensen met een lichamelijke en zintuiglijke beperking, of chronische ziekte.

De insteek: Welke mogelijkheden zijn er per winkel en wat zijn de wensen van de winkeliers op het gebied van vergroten van toegankelijkheid.

Lees hier de resultaten van deze inventarisatie!

 


Irene Klein Haneveld, Secretaris van de samenwerkende ondernemersverenigingen Gouda vertelt in de studio van RTV gouwestad over het grote evenement dat samen met de GAB op zaterdag 12 oktober: Gouda, niks mis mee!

Op 12 oktober krijgt dit een vervolg…..


 

Tijdens de “Gouda, Niks Mis Mee!” dag komt er een bijzondere band spelen in de Burgerhal. “The Bridge” . Mensen met een fysieke beperking bespelen o.a. de Magic Flute. De bedenker hiervan is Ruud van der Wel.  Lees hieronder zijn verhaal. Karin van Dijk is Goudse en zij speelt in ‘The Bridge’ o.a. saxofoon op th Magic Flute. Dit moet je echt zien!

Magische fluit
Ruud van der Wel is oprichter van de stichting ‘My Breath, My Music’. Hij bedenkt muziekinstrumenten die ook mensen met een zware beperking kunnen bespelen. “Voor mensen die geen gitaar kunnen vasthouden of niet zomaar keyboard kunnen spelen”, legt van der Wel uit. Zo bedacht hij de magic flute. “Een blaasinstrument waar je je handen niet voor nodig hebt. De stand van je hoofd bepaalt de toonhoogte. Om die te bespelen hebben mensen met een handicap niemand anders nodig”, zegt hij trots.

Om de magic flute te maken, werkte hij samen met mensen uit Amerika en Ierland. Hij spreekt op congressen over zijn uitvindingen, maar vooral over hoe belangrijk het is dat iedereen muziek kan maken. “Het is voor mij pas feest als degene met de zwaarste handicap kan meedoen.”

In zijn band ‘The Bridge’ kan dat. Karin van Dijk (28) knikt vanuit haar elektrische rolstoel. Ze heeft een spierziekte en kan geen regulier instrument bespelen. “Ik ga samen met Ruud naar congressen, hij vertelt over zijn uitvinding en ik bespeel de magic flute. Dat hij een lintje heeft gekregen, is meer dan verdiend”, zegt ze. “Hij is zo’n enorme goedzak.”

Van der Wel ontwikkelde ook een app, Eye Play Music, waarmee kinderen muziek kunnen spelen door middel van oogbewegingen. En hij is de bedenker van de breath strummer, een luchtgitaar via schakelbediening. Al zijn programma’s en kennis deelt hij voor niets online. “Ik ben een van de weinigen die hiermee bezig is, het is belangrijk die kennis te delen”, zegt hij. Zijn apps worden gebruikt door logopedisten en andere therapeuten.

Candy Dulfer is ook enthousiast over de Magic Flute. Hier speelt ze samen met de Goudse Karin van Dijk en kun je goed zien hoe het instrument werkt. Met recht een Magic Flute. Karin is te zien met haar band The bridge, tijdens de Gouda, Niks Mis Mee! dag in de Burgerhal. Programma en tijden volgen nog op deze pagina.

———————————————————————

Vincent Bijlo komt 12 oktober ook naar Gouda. Op 4 verschillende plekken geeft hij een conference van 20 minuten. Om 11:15 is hij bij de opening van de Gouda, Niks Mis Mee! dag in de Burgerhal van het oude Stadhuys, om 12:00 uur is hij bij Bijbelshop Samma op de Turfmarkt, om 14:00 uur is hij bij de prachtige vernieuwde Hobbyshop Gouda in de Lange Groenendaal en om 15:15 uur bij de Gouda Cheese Experience op de Tiendeweg. Overal gratis entree en zorg dat je op tijd bent, want anders zijn de deuren dicht.